tisdag 31 januari 2012

Ska vi göra det rätt nu?

Finland går plötsligt med i debatten om transmännens tvångssteriliseringskrav: Guzenina-Richardsonin avustaja ajoi miesten synnyttämisen mahdollistavaa lakia. Läste en kommentar någonstans att de inte behöver ha en operation för att få juridisk status som man, det räcker med hormonbehandling. Slutar mannen med hormonbehandling kan det vara helt möjligt att bli gravid. I så fall handlar kampen "bara" om att ta bort detta kränkande krav från lagstiftningen.

Kommentarer på nätet varierar från "lagändring javisst, hur kan vi ha det så här!?" till "har vi inte viktigare saker att fundera och sätta pengar på!" och "härregud, män ska vara män och kvinnor ska stå i köket!". Orkar knappt läsa de ålderdomliga kommentarerna om naturligt kön och biologisk determinism. Rörande "viktigare saker" så blir jag bara arg - det kommer alltid att finnas "viktigare saker" än någonting som rör minoriteter, det här är fel och skapar onödigt lidande, ändra på det så kan vi sedan fortsätta diskutera dessa evighetsfrågor om arbetslöshet osv. Visst?

2 kommentarer:

  1. Argumentet "Jamen, tänk på barnen i Afrika som svälter. Det är ju mycket viktigare och mer tragiskt än X!" köper inte jag heller. Att bry sig om t.ex. jämställdhet eller minoriteters rättigheter tar inte bort någonting från att andra (eller man själv) engagerar sig i svälten i Afrika. Det är inte en stor kaka, där intresset för jämställdhet är en kakbit och svältande barn en annan kakbit (Oh the irony!) och plötsligt tar kakan slut. Åh, men om dom inte ens i Sverige ännu har fått denna algändring till stånd så kan vi knappast vänta oss att Finland är en föregångare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar inte bort från andra, indeed! Och det här med att vi ska tänka på ekonomin istället är sjukt, för det gör dom nog säkert hela tiden fastän det kommer upp andra saker att fixa.

      Haha, vi har samma optimistiska syn på vårt land, huh. X) Läste att i Sverige har de också nån lag om att transpersoner inte får lagra sina ägg/sperma i sånadär banker, vilket är helt absurdt, måste forska vidare!

      Radera