tisdag 24 januari 2012

Manshatare my ass, you go girls!

Stötte på denna artikel i Sydsvenskan idag: Feministisk kör möter motstånd. Dessa flickor från Heleneholms gymnasium (Malmö) har fått höra en hel del fula ord för att de sjunger om problematiska värderingar och jämställdhet. En annan flickgrupp "fikagirls" hade inga problem att komma med i skolkatalogen medan Systerskapskören fick kämpa.

Artikeln citerar rektorn som menar att ett utskott måste vara politiskt och religiöst obundet. Det är sorgligt att jämlikhetsfrågor betraktas som någonting politiskt istället för ett av skolans självklara värden. Å andra sidan känns det säkert politiskt för dem som anser att kvinnor och män har medfödda skillnader och roller.

Körens facebook-sida har samlat på sig fula kommentarer så som dessa:
"Jag tror inte de är feminister som vill ha jämställdhet utan jag tror helt enkelt att de bara hatar män..."
"det finns inget jag hatar mer än maktgalna kvinnor som inte vet sin plats i samhället! ni har bara fått för lite kuk, det är fan sant och ni vet det! --- Jag ska leta upp er och knulla er i ansiktet era jävla slynor!"
"Nämen kvinnor förstår inte ironi. Det är därför de är lägre ställda."
Oförståelse, aggressivitet, hot, förringande. Bevisar inte kommentarer som dessa att det behövs en feministkör i skolan?


3 kommentarer:

  1. Guud, så upprörande. Varför attan skulle man inte få starta en feministkör? De negativa reaktionerna på kören tror jag ligger i folks allmänna negativa reaktioner när det kommer till feminism i allmänhet. Det är så få som fattar vad det egentligen är frågan om. Jämställdhetsarbete är inte politik.

    SvaraRadera
  2. Ja precis. Å ena sidan är det frustrerande att det finns så mycket folk som ännu inte fattar vad feminism går ut på, å andra sidan är det lite coolt att feminist är en radikal titel som man kan använda om sig själv och fortfarande shockera vissa folk. Men nåjo, jag skulle nog föredra att feminism var mer förstådd i världen.. Jag kan hitta andra sätt att shockera när humöret faller på. :P Till all tur tycks temat vara så populärt att det nog i framtiden kommer att förstås bättre? Det har ju gått framåt? *är optimist*

    SvaraRadera
  3. Alltså drömscenariot skulle ju vara att det inte skulle behövas nån feminism. Men så länge feminism behövs får man ju hålla på:)

    SvaraRadera