fredag 3 februari 2012

Det är naturligt att älska bröst?

Tuomas Enbuske twittrar en hel del nonsens, försöker han vara rolig? Ja, säkerligen, skratta vill man ju. Det hela började med en tweet med hans reaktion till en forskare som uttalade sig i radion om att det stora intresset för bröst är kulturellt betingat.

Bröst visar vilket kön man hör till och könsmogenhet, menar Enbuske, och bröst intresserar män oberoende av kulturell bakgrund. Bröst är viktiga i fortplantningsprocessen. [1][2][3]

Vilken är den populäraste erotiska kroppsdelen i olika kulturer är ointressant i diskussionen, viktigare är hur Enbuske talar om kön, begär och natur.

Är små bröst mindre attraktiva?
Otillräcklig? Bild från tumblr Cut Your Damn Hair.

Det som jag ser som problematiskt är inte att det kroppsliga noteras, visst har kroppsligheten en effekt. Man måste dock vara försiktig med att dra slutsatser av det biologiska, speciellt när det gäller att legitimisera redan normativa föreställningar om kön.

Enbuske menar alltså att det finns en biologisk orsak till personers (mäns) erotisering av bröst och hånar idén om att bröstintresset kunde vara kulturellt betingat. Tanken bakom detta, så vitt jag kan se, är att eftersom bröst används för att mata avkomman dras mannen till saftiga bröst. Detta resonemang resulterar i att ju mindre bröst en kvinna har, desto mindre attraktiv är hon.

Enbuskes kommentar om bröst som tecken på könsmogenhet är också något oroande. Det finns vissa som menar att kvinnor med små bröst påminner för mycket om barnkroppar och att gilla sådant vittnar om pedofili. För en tid sedan gick det heta rykten på internet om att Australien bannlyste porr med småbröstade kvinnor på grund av att de såg för unga ut. Androgyna kroppar passar inte in i systemet och kvinnlig skönhet är förbundet med hennes reproduktiva roll.

Större bröst = riktig (attraktiv) kvinna?
Person med kvinnliga attribut och könsmogenhet.
Bild från tumblr Need to lose weight.

Det finns en tydlig heteronormativitet i Enbuskes uttalanden. En kvinna med mindre bröst står närmare manskroppen (alternativt barnkroppen) eftersom den inte uttrycker rätt kvinnliga kännetecknen. Att vara attraherad till en kvinna med små bröst betyder då att mannen (personen) är attraherad av manliga attribut. Den traditionella maskuliniteten förbjuder dessa homotendenser och därför är den kulturella betingelsen att gilla stora bröst hårt igenomförd.

Tanke: vad gör det åt biologimotiveringen när män kan amma?

För mig spelar bröststorleken ingen större roll, jag attraheras av många olika kroppar.

Älska mer, normalisera mindre, people! <3 Ta-ta!
Bild från tumblr Poppin' Champagne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar