fredag 29 juni 2012

Eucalyptus under långsam sommar

Eukalyptus i mitt rum. 

Jag skrev i december om mina eucalyptus gunnii och den långa vintern. De mår bra. Ja, jag vet att ni oroade er för dem precis som jag. Trodde dock att mina träd skulle vara mer trädaktiga redan, ens sådär kvistaktiga. Men nej. Långsamt, långsamt vidare.. De är längre nu och har fler blad. Jag oroar mig för att stammen ska ta illa upp och tvina. De hämtades i fröform från Kew Gardens i England, kanske de blev obehagligt överraskade av att vakna upp ur jorden här i Finland?

Blomman brevid är förstås en något tilltufsad St.Paulia i klassisk blå. Skottet fick jag från mommo, hon har en massa av just den där sorten. Jag hoppas på att få föra den framåt i generationer. Så kan någon säga sen: den här krukväxten har gått i familjen i många hundra år. Och nästan vem som helst kan ta hand om den, St.Paulior hör till den lätta sorten.

Skulle det inte vara roligt att föra framåt eukalyptusträd också? Med tanke på hur långsamt de växer hos mig så kan det nog ta några hundra år förrän de är träd.

4 kommentarer:

  1. Oj då, och jag som har haft ihjäl inte en, men två St.Paulior! :/ Men den ena var faktiskt inte riktigt min, utan befann sig bara i mitt arbetsrum och sprang o gömde sig bakom printern hela tiden, så inte undra på att den törstade ihjäl. Den andra led den stillsamma drunkningsdöden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh you're kiddin' me!! X) Jag som hade illusioner om hur lätt plantorna skulle hållas vid liv i generationer. Men jo, känner igen det där med gömda blommor och deras öden.. Den stillsamma drunkningsdöden låter så vackert och poetiskt, trots det terribla ödet. X) Tur att det är lätt att göra looooads of St.Paulia plantor. Alltid hålls nu väl nån version vid liv. :P

      Okej, måste författa nån uber fin St.Paulia guide att pass on i generationer också.. X) (Min ser blek ut just nu, så jag betvivlar att jag är rätt person för att skriva en guide just nu, dock. Men den blommar så in i tusan!)

      Radera
  2. Btw. härlig tanke att föra vidare mommos blommor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. <3 Undrar om man borde fråga dom att skriva ner minnen, så att man kunde göra nån sorts bok.. Kanske ha ledande frågor, som hur var det att gå i skola, berätta om ryssarna, vad ni lekte, etc..?

      Radera