torsdag 28 april 2011

Att leka kön

Kvinna, kvinlighet, trams om långt böljande hår och skor som man inte kan springa i. Njae, inte så intresserad, inte sådär seriöst, det är svårt att ta det på allvar. Inuti känner jag mig ganska androgyn med kvinnlig betoning, vilken roll jag drar är sedan en annan story..

Allmänt tycker jag om relativt söta kläder och klänningar och så, men blir det för flickigt börjar jag må illa. Det känns som att ljuga istället för att leka, för att det kommer för nära samhällets generella idé om vad en kvinna är och folk fattar inte att när de ser min roll (performance) så är det inte på riktigt, inte på allvar. Då vill man bara springa. Jag är då ingen sådan kvinna! Queer, individualitet, frihet!

Likaså blir jag upprörd och orolig när allting följer de konventionella reglerna alltför mycket. Män i kostymer och kvinnor i långa klänningar så långt ögat kan se - något sådant kan inte vara naturligt!? Om de annars skulle gå omkring och bryta normer så skulle det vara hilarious att göra någonting sådant. Men när det binära som redan finns där varje dag sätts på full volym, då blir det närmast en skräckfest. Jag önskar mig en värld med fler pojkar i klänningar och fler flickor med pojkstil.

Men det är enkelt att sitta här och begära saker. Oftast är jag själv så mjuk att jag tycker att den roll som representerar mig bäst de flesta dagar är någonting feminint. Med att "göra mig till kvinna" vill jag signalera en viss böjlighet, lenhet, lugn och allt möjligt annat som är förknippat med konceptet feminin. Det hindrar inte att jag kan känna mig androgyn istället för kvinna eller slå över till ytterst feminin man. Rollen jag visar upp är ändå oftast den samma: kläder och stil som går mot det feminina.

Tog bild idag av vad det innebär att leka kön. Vissa personer ser riktigt flickiga ut hela tiden och behöver inte framhäva det. Jag går sällan ut utan att framhäva min roll, tycker att jag inte är tillräckligt tydlig utan mejk och jag vill att folk ska kunna se vem jag är, även om det är bara en liten del av det hela.


Före och efter rollframhävning. Kanske ni fattar vad jag menar. Å andra sidan kan man inte se objektivt på sig själv, så vad ni ser vet jag inte. Hursomhelst kan det vara riktigt roligt att leka kön, även om dikotomin kvinna-man inte känns speciellt relevant eller på riktigt (förutom då andra tycker att det är naturligt och på allvar och ojämlikhet förekommer). Konstnärstok som man är så har jag en make-up kit som har 88 färger så att jag kan välja enligt hur jag känner mig den dagen. Den stil jag framhäver är främst ett uttryck för min personlighet, inte nödvändigtvis hur jag uppfattar min könsidentitet den stunden eller vilken könsroll jag tänker hålla mig till. Screw the rules.

Jag drar gränsen vid obekväma skor. Att lida för kvinnlighet medan män går omkring i ordentliga skor, aldrig i livet!

lördag 23 april 2011

Ett sista ord om flammande kärlek

Märta Tikkanen och Jenny Wikström, Åbo huvudbibliotek.

Det var den 2.April som fotot ovan togs. Man borde skriva genast om man tänker skriva nånting, jag har redan glömt det mesta; detaljerna från den lördagens Flammande kärlek som ordnades på Åbos huvudbibliotek. I huvuddrag fasnade dock detta. Jennys klara, självsäkra stil höll diskussionen stadig och publiken kunde med ro njuta av den fantastiska Tikkanens underhållande, intressanta idéer. Det är här som allting börjar bli lite suddigt för mig, exakt vad sade hon nu igen..? Roligt var det att lyssna på. Att höra henne läsa sina egna texter var en upplevelse. Fascinerande att man kan sätta helt olika tyngdpunkter på en boktitel som Emma & Uno - visst var det kärlek. Visst var det kärlek?

Reflekterade häromdagen över hur tomt det är nu när Flammande kärlek är över. Litteratur, författare, och mitt favoritämne kärleken. Man vet inte riktigt vad man ska ta sig till, kanske titta på alla tillgängliga avsnitt av Pixel och andra kulturprogram? Jag törstar efter nånting.. Mera.

Musens dagbok, en solig lördag, tanken på framtiden

Efter nästan 2 veckor som innehållit endera en smärtsam hosta eller feber av olika temperaturer börjar det kännas som om jag på riktigt börjar bli frisk igen. Jag behöver en break, en paus från studierna, men en sådan kan man inte ta nu - deadline imorgon. Börjar känna en sorts burn out, den där känslan att man inte orkar lyfta ens ett blad på en bok, det är alltför tungt. Men det går väl över. Ska försöka hitta sätt att koppla av riktigt ordentligt.

Min lönn tänker blomma snart. När jag flyttar vill jag ha min lönn med mig. Jaja, det går ju inte, men den har varit min trogna vän i så många år, jag kommer att sakna den. Don't get me wrong, jag har ingenstans att flytta just nu, jag funderar bara mycket på framtiden just nu. Tänker försöka rensa ut så mycket onödigt tjafs som möjligt från min lilla etta, det är omfånget på min hemförändring.

Astrologiskt sett kommer det att ta till slutet av 2012 förrän alla delar har fallit på plats, men åtminstone är vi en god bit på väg nu. Jag ser fram emot att få någonslags klarhet i vad jag ska göra vad gäller yrke. Jag behöver inga definitiva svar, men nog en väg att gå på. Och resten av livsdelarna, ja.. allting är väl lite uppe i luften ännu, men jag försöker hålla tag i det jag kan så gott det går, så får vi hoppas att andras delar faller i mönster som harmoniserar med mina. Det finns en hel del val som måste göras för att det ska gå nånstans, andras val påverkar mina val. Får se hur det går.

torsdag 14 april 2011

Pinch it, she said..

Råkade just höra den där "jag kommer" sången av Veronica Maggio. Man blir riktigt glad över att man inte bor nånstans som censurerar musik. Visst finns det mycket som är översexualiserat nuförtiden, men man måste få ha roligt ibland också.

Jag kommer i trappan, i Arken, i hissen, i bibban.. nej hur gick orden nu igen?

Pinch it, she said, which I did..
Om jag närmar dig med "hey pretty", worry.
"Hey pretty pretty" lika så: Barbarella clip.

Firework, make 'em go - ...!!

Förklaring

Jag vill inte stressa. Det jag uttrycker är oftast en sorts förklaring, inte en yrkan till handling. Visst, hjälp till där det går, men stressa inte. Allt är okej och går framåt enligt egen tid. Det får vara så för min del, jag gör vad jag kan, öka eller minska takten hur du vill. Jag säger det klart och tydligt om någonting vill brista eller en orkan är på väg, och jag bär alltid med mig en massa nycklar. Måste jag ha något så ber jag om det direkt, jag vill inte att du ska behöva gissa dig fram. Sådan är jag, inget mer komplicerat än det.

onsdag 13 april 2011

Musens dagbok: sjukt

Måndagkväll blev jag bara liggande, jag sov och sov, och det fortsatte hela tisdagen. Feber, yra, sjuk. Att lyssna på Hamsuns Sult var nog inte det smartaste valet, det gjorde mig mer illamående vid vissa tillfällen. De alltför klara beskrivningarna av hans fysiska tillstånd och mentala yra som kom till följd av att han inte hade ätit tillräckligt gjorde min egna yra mer verklig. Onsdag kom och jag måste ut.

Du var den första jag talade med sedan måndagen. Det var svårare att få ut ord än vad jag hade förväntat mig, senast jag använde min röst fungerade den helt bra. Jag hade varit hemma i tystnaden. Nu öppnade jag röstbanden och det tog emot. Överraskning, ansträngning, hosta. Hade mer att säga, men det började ta sjukt. Jag kollar alltid försiktigt din reaktion, är lite rädd för att störa, fastän jag alltid möts med värme. Mina ärenden är inte viktiga, sällan hittar jag fina (sväp)skäl som idag. Hade tänkt gå dit på måndagen, men du såg så koncentrerad ut där du satt att jag tvekade. (Dessutom hade vi publik, vilket ibland höjer tröskeln.) Men so far so good, man märker ju sen om du suckar djupt eller ser irriterad ut.. fast jag skulle helst inte vilja ha minnet av något sådant. Har några nya minnessnuttar nu igen som får mig att le, jag vill samla fler sådana. Jag söker mig till solen, tänker inte låta några orosmoln förmörka min himmel utan orsak.

Tydligen har kursen jag går på (som började idag) en stark närvaroplikt, så jag ska försöka vila upp mig inför morgondagens pass från kl 13-17. Prosas årsfest sen på fredag. Kommer antagligen att ta det ganska lugnt, men bara det att vi alla går ut och äter låter redan ljuvligt festligt och annorlunda. Man kunde kanske gissa att en restaurang vid namn Le Porc inte har världens mest spännande vegetariska alternativ. Jag är inte speciellt intresserad av att äta gnocchi och tomat, funderar på en kompromiss, fisk eller anka, men vi får se, jag var ju inte särskillt förtjust i hönan som jag prövade för en tid sedan. Det är konstigt hur smaker förändras, jag brukade tycka om höna massor. Hmm. Kanske de gör helt himmelsk fransk gnocchi där..?

måndag 11 april 2011

Ovisshet

Säger inte mycket, går omkring och tänker, på dig och på livet. Var finns jag? Ser du lek eller framtid? Inte för att de utesluter varann, så ska det ju inte vara. Men du vet vad jag menar. Jag fasar lite inför sommaren. Då förändras hela världen igen och vi är.. var då, hur? Inget, något, bara löv på Aura å, vi flyter iväg sådär på måfå.. Usch. Men du behöver frihet och jag kan inte flyga. Jag stannar här, går omkring och tänker, i staden, på livet.

söndag 3 april 2011

Bara du och jag, hundskrälle, kompanjon!

Har länge viljat skaffa husdjur. Det skulle föra mig hemåt när kvällen kommer, någon skulle vänta på mig och sakna mig om jag inte infann mig, och jag skulle ha nån att pyssla om och vara med. Jag är kanske i grund och botten en kattperson, sådandär som lever med dem i gemensam förståelse, tycker inte det är jobbigt att stiga upp 6 gånger i timmen för att släppa in/ut dem genom dörren, och ser katt-drag i egen person, men jag kan inte ha ett vilddjur med utbrytarförmågor i en uberminilägenhet.

Jag tänker inte skaffa hund just nu heller, men man kan ju alltid drömma. Här är min top lista, börjar med min absoluta favorit..


1. Papillon. Tycker den passar min natur. Gemensamt lekande.


Chinese Crested dog
2. Chinese Crested. Okej, den behöver kläder här i Finland, men ack vad söt och vilken bra natur: livlig, hängiven och lekfull. (Foto från ChocolateLuvr.)


Irish Wolfhound - Levriero Irlandese


3. Irländs varghund. Har hört många kommentarer om hur ful den är, men vadå!? Söt som bara den! Stor som en kalv också!! Måste nog ha en bondgård för att skaffa en sådanhär. De lever inte lika länge som småhundarna, det är ett definitivt minus. (Foto från Cani.com.)

Det brukar väl bli så att man sen tar en helt annan än vad man planerat, eller blandras, men det här är ju bara drömmar. Border Collie skulle kanske vara på delad 4:de plats med någon terrier, så som Westie. Vi hade en Australiensk terrier när jag växte upp, han hade en enormt stor personlighet, honom glömmer man inte.

Avslutar med denna roliga bild av en hoppande Puli!


Sitter andra och drömmer om hundar också måntro..?