onsdag 13 juli 2011

Kulturevenemang i Åbo

Sitter och funderar på vad allt man borde se nu medan Åbo är kulturstad. Cirque Dracula låter helt fascinerande, vill gå på den. Har tittat på direktsända myror (och funderade över om det var meningsfullt, växte upp på landet, har betraktat hur många myrstackar och myrstigar som helst ju?). Gick på Tom of Finland utställningen för flera månader sedan, vilket var intressant som kulturfenomen, stilval och dess plats i historien. Alice i Underlandet modern fotokonst  utställningen upplevde jag som givande, inspirerande, tankeställande och på vissa ställen skrämmande. Kommer fortfarande starkt ihåg vissa verk och skulle gärna gå på nytt, men vet inte om jag vill kasta mina studieslantar på nånting jag redan sett. Planerar att gå på WAM's vattenutställning, men vill ha någon med mig, för modern konst blir mest roligt när man har någon med sig att analysera verken med (for fun, inte seriöst eller pretentiöst).

Råkade se i DN en artikel om en stor gul gosekanin på Stortorget i Örebro. Lite så som de säger i artikeln känns det med vissa kulturevenemang här i Åbo också. En intressant idé, visst gör det att man tänker på skalan och storlek i staden och hur vi har vissa platser för vissa saker och dylikt, men åh det ser inte så värst snyggt ut i längden. Roligt de första gångerna man ser det men senare börjar man sucka varje gång man går förbi. Så som de där konstiga måsarna, vissa med människofigurer som står på dem, i Aura Å just nu. Tycker om de stora fåglarna, men inte de där figurerna som ser ut att vara suicide bombers. Och hela saken är fult i längden, jag tycker mer om naturidyll. Ja suck.

Men hur som helst. Roligt med kulturevenemang. Roligt att staden bryr sig om sådant. Hoppas det håller i och att kultur av olika slag, inte bara "högkultur" eller det mest moderna, stöds och tas hand om. "Alternativ" kultur  ska synas och också det där med att det finns inte en "människa" utan vi är av olika bakgrund, etnicitet, sexualitet, etc, för annars blir det lätt så att allting riktas till en standardmänniska som är vit, medelklass, hetero, etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar